Clubconcerten 2020

Elke tweede  of derde zaterdag van de maand programmeren we een verrassend concert. Hou onze website in de gaten voor details over de programmatie.

 

Zaterdag 14 maart 2020

Gedragen door de NEY,  geannuleerd wegens corona alarm.

wordt veplaatst naar een latere datum.


een stem die het mystieke en het profane in de muziek uitdrukt…

 

De grote filosoof en dichter Mevlâna Celâleddin Rumî, wereldbekend om zijn oproep tot verdraagzaamheid onder alle mensen,  stelde in de 13de eeuw in zijn literair werk Mesnevï de NEY voor en nodigde zijn volgelingen uit om deze rieten fluit te beluisteren.

Voor Rumî roept de hartelijke en tot de verbeelding sprekende klank van de NEY het verhaal op van de mens, ontrukt zoals het riet aan moeder aarde, ver van zijn oorsprong, nostalgisch naar de verloren liefde en eeuwig op zoek naar de liefde, de liefde die de mensen verbindt. Deze breuk zou een zekere lichamelijke of geestelijke ontwrichting kunnen teweegbrengen.

 

Oorspronkelijk werd het instrument voor religieuze en mystieke doeleinden gebruikt maar ook ter bescherming en genezing. Iedere modus (makam) draagt een naam die verschillende betekenissen of (culturele) symbolen kan hebben en waarvan, telkens één, overeenstemt met een therapeutisch effect en met zich- goed-voelen.

 

De verfijning van de NEY en zijn toonomvang van haast drie octaven, laten vandaag de dag het instrument ook toe in de profane muziek - zowel instrumentaal als vocaal - en nodigen u uit zijn mysteries te ontdekken…


Nail Sümbül, op de  Ney (rieten fluit), Oboe en Viool

Azime Aksoy, op de Ney (rieten fluit) en zangeresse
Zaterdag 9 mei 2020

Concert met Neema


geannuleerd wegens corona

 

Neema deint op zeeën van jazz, gospel, blues en folk. Een stem, nu eens breekbaar dan weer bluesy, en een toetsenist met het hart op het klavier, bewandelen samen het uitgepuurde pad. In zowel eigen werk als arrangementen van traditionals gaan Emilie Leysen (zang) en Niels Verheest (hammond & piano) steevast op zoek naar de onbevangen eenvoud.

Speciaal voor deze avond neemt Neema niemand minder dan gitarist Jan-Sebastiaan Degeyter (Laughing Bastards, Safar Republique, Lara Rosseel) onder de vleugels. Deze gitarist heeft het talent broeierige sahara's en adembenemende sterrenhemels in zijn gitaarspel te verwerken. Samen zullen de drie zielen havenen en helen, raken en kraken en onophoudelijk voorzien in voer voor de melancholische luisteraar.

Locatie

The Celtic art Gallery vzw

Genebosstraat 4

3945 HamCopyright ©Rik Reusen All Rights Reserved